W związku z informacjami podanymi przez RC Union S.A. na temat umowy najmu restauracji „Feniks” w Galerii Jurajskiej, Globe Trade Centre S.A. (GTC) informuje, że podane informacje są niezgodne ze stanem faktycznym.

GTC oświadcza, że wypowiedziała umowę najmu lokalu handlowo-usługowego w Galerii Jurajskiej ze skutkiem natychmiastowym w dniu 17.09, w związku z zaległościami czynszowymi RC Union S.A. Wypowiedzenie złożone przez GTC było prawnie skuteczne.

Zarząd GTC zastrzega, że podejmie odpowiednie środki prawne w celu wyegzekwowania w pełni od RC Union S.A. należności wynikających z wiążącej umowy najmu.

Jednocześnie Zarząd GTC wyraża zdziwienie działaniami RC Union S.A., która podała do publicznej wiadomości informację o wypowiedzeniu umowy najmu w Galerii Jurajskiej, w sytuacji kiedy to GTC zmuszone było do wypowiedzenia najemcy umowy z powodu powstałych z jego winy zaległości w opłatach czynszowych. GTC oczekuje od RC Union S.A. sprostowania informacji niezgodnych ze stanem faktycznym.

***

GLOBE TRADE CENTRE S.A. (GTC) to jeden z czołowych deweloperów w Nowej Europie. Powstała w 1994 r. w Warszawie Spółka obecnie działa w Polsce, na Węgrzech, w Czechach, Rumunii, Serbii, Chorwacji, Bułgarii, Rosji, na Słowacji i Ukrainie. GTC realizuje inwestycje i zarządza nimi w trzech kluczowych sektorach rynku nieruchomości: budynków i parków biurowych, centrów handlowo-rozrywkowych oraz mieszkaniowych. Firma wybudowała nieruchomości komercyjne o łącznej powierzchni ponad 950 000 m kw. netto i nieruchomości mieszkaniowe o łącznej powierzchni 300 000 m kw. GTC obecnie jest właścicielem ok. 602000 m kw. powierzchni komercyjnej (z czego udział GTC wynosi 548 000 m kw.). Spółka posiada również imponujący portfel inwestycji na różnym etapie realizacji, który pozwoli na wybudowanie 1,2 mln m kw. powierzchni komercyjnej i 615,000 m kw. mieszkaniowej. Łączne aktywa Grupy wynoszą ponad 1,9 mld euro. Akcje GTC są notowane na GPW w Warszawie w prestiżowych indeksach WIG20 oraz WIG30. Walory Spółki wchodzą też w skład międzynarodowego indeksu Dow Jones STOXX Eastern Europe 300 Index, jak również indeksu GPR250 skupiającego akcje 250 największych i najbardziej płynnych spółek z sektora nieruchomości na świecie oraz FTSE EPRA/NAREIT Emerging Index. Wśród udziałowców GTC znajdują się najwięksi polscy i międzynarodowi inwestorzy instytucjonalni.

Globe Trade Centre S.A.

ul. KOR 45A, 02-146 Warszawa NIP: 527-00-25-113 T: +48 22 16 60 700 www.gtc.com.pl

Kraje GTC Bułgaria Chorwacja Polska Rumunia Serbia Węgry

Do pobrania Logo GTC